Przyprawy i ich pochodzenie


Skąd pochodzą tak chętnie stosowane przez nas przyprawy? Te najcenniejsze pochodzą z Azji i Afryki, choć i tereny Ameryki są znane ze wspaniałych, tropikalnych przypraw. Jako pierwsze podbiły świat przyprawy indonezyjskie, które w czasach starożytnych trafiały do różnych zakątków świata wraz z arabskimi żeglarzami. 

Najszybciej rozpowszechniły się one w państwach śródziemnomorskich, a z czasem ich sława docierała w głąb kontynentu europejskiego. Prawdziwym przełomem dla europejskiej kuchni stało się odkrycie Ameryki przez Kolumba. Od tej pory na starym lądzie zaczęły pojawiać się nowe przyprawy, którymi handlowano na coraz większą skalę. Handel nimi był zajęciem wyjątkowo dochodowym, a rosnące zainteresowanie przyprawami sprawiło, że stały się one towarem szczególnie poszukiwanym.

Jednak nie tylko egzotyczne przyprawy budziły zainteresowanie Europejczyków. Z czasem doceniono i te rośliny przyprawowe, które dość powszechnie występują na kontynencie. Rejon Morza Czarnego oraz Śródziemnego to kraina znana z wielu upraw, z których pochodzą tak ważne przyprawy jak: cząber, lawenda, mięta pieprzowa czy też koper włoski. Wiele z nich zyskało uznanie już w średniowieczu, a i dziś sięga się po nie wyjątkowo chętnie.



Gotowanie to męska pasja
Dla wielu ludzi, gotowanie to coś więcej niż przyrządzanie posiłków. Coraz częściej gotują także mężczyźni i co w tym zaskakujące, to odnajdują w tym pasję. To ciekawe, ale w wielu krajach uważa się, że to właśnie faceci są lepszymi kucharzami od kobiet. Mają inne...
Kotlety schabowe na dwie patelnie
Przepis tych kotletów jest połączoną wariacją dwóch patelni. Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki: 550-650 g świeżego schabu bez kości, mąka pszenna, 2 jajka, bułka tarta, 5 łyżek oleju do smażenia, 2 łyżki masła, sól, mielony pieprz...
Szwajcarskie przysmaki
Jakie przysmaki mogą zachwycić podróżników odwiedzających Szwajcarię? Jakimi specjałami kusi ich lokalna kuchnia? Dobrze wiadomo, że Szwajcaria to przede wszystkim sery. W tym kraju powstaje aż 400 gatunków tego wyjątkowego produktu, który znany i ceniony jest na całym...