Kotlety schabowe na dwie patelnie


Przepis tych kotletów jest połączoną wariacją dwóch patelni. Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki: 550-650 g świeżego schabu bez kości, mąka pszenna, 2 jajka, bułka tarta, 5 łyżek oleju do smażenia, 2 łyżki masła, sól, mielony pieprz czarny.


Opis pracy: opłukany schab osuszamy i kroimy na średniej grubości porcje (kotlety). Mięso z obu stron ubijamy tłuczkiem i oprószamy z każdej strony solą i czarnym pieprzem. Następnie kotlety obtaczamy w mące, potem w rozbełtanych trzepaczką jajkach, a na sam koniec w bułce tartej. Na patelni należy rozgrzać olej i smażyć mięso na dość dużym ogniu po 3 minuty z każdej strony. Następnie zmniejszamy ogień na mały i dosmażamy mięso po 4, 5 minuty z obu stron. 

Obsmażone kotlety należy wyjąć i odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Osuszone mięso przekładamy na drugą patelnie, na której roztapiamy wcześniej masło i smażymy na małym ogniu po 1, 5 minucie z każdej strony. Gotowe kotlety schabowe możemy podawać z ugotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem oraz zasmażaną kiszoną kapustą.



restauracjastajnia.pl
W dzisiejszym świecie coraz większą uwagę przykładamy do zdrowego trybu życia. Staramy się regularnie ćwiczyć, badać się oraz zdrowo odżywiać. W tym ostatnim z pomocą mogą przyjść nam nowoczesne patelnie ceramiczne. Ich powłoka, w przeciwieństwie do teflonu, jest całkowicie...
Gotowanie to męska pasja
Dla wielu ludzi, gotowanie to coś więcej niż przyrządzanie posiłków. Coraz częściej gotują także mężczyźni i co w tym zaskakujące, to odnajdują w tym pasję. To ciekawe, ale w wielu krajach uważa się, że to właśnie faceci są lepszymi kucharzami od kobiet. Mają inne...
Przyprawy i ich pochodzenie
Skąd pochodzą tak chętnie stosowane przez nas przyprawy? Te najcenniejsze pochodzą z Azji i Afryki, choć i tereny Ameryki są znane ze wspaniałych, tropikalnych przypraw. Jako pierwsze podbiły świat przyprawy indonezyjskie, które w czasach starożytnych trafiały do różnych...